Begrippen uitleg

Bakslot : Dit is een type sluiting die meestal in wat bredere armbanden of collier gebruikt wordt. Het is een klein bakje met een V vormige insteekveer die je in het bakje klikt.

Bombarded : behandeling van een neutrale diamant (vrijwel witte) door middel van het beschieten van electronen.

Chaton : type zetting voor een edelsteen. De steen wordt vastgehouden door pootjes. Deze zettingen zijn er in verschillende uitvoeringen, maar minimaal met 3 pootjes of meer.

crt : is de afkorting van carat. Dit is de weegeenheid van edelstenen, waarbij 1 crt is onderverdeeld in 100 puntjes. je kan het vergelijken met 1 kg = 1000 gram. Aangezien edelstenen een heel klein gewicht hebben is hier een nieuwe schaalverdeling voor gemaakt. 5 crt = 1 gram. De oorsprong ligt in de  zaden van de johannesbroodboom, ze hebben een tamelijk uniforme afmeting en werden gebruikt bij het afwegen van edelstenen; in het verleden waren in verschillende landen verschillende soorten karaat in gebruik, die alle ongeveer overeenkwamen met het gewicht van zo'n zaadje.

GIA : Gemological Institute of America . Laberatorium voor edelsteen onderzoek in de VS. De GIA beoordeeld edelstenen zoals diamant, saffier, robijn enz. Als u een diamant koopt met een GIA certificaat weet u zeker dat de kwaliteit klopt van de steen. De 4 c's worden beoordeeld. meer info GIA

HRD : Hoge Raad voor Diamant. Laberatorium voor edelsteen onderzoek. De HRD beoordeeld edelstenen en met name diamant. Als u een diamant koopt met een HRD certificaat weet u zeker dat de kwaliteit klopt van de steen. De 4 c's worden beoordeeld. meer info HRD Antwerpen

Legeren - legering : mensel van metalen, bijvoorbeeld 14 karaats geelgoud bestaat uit : 58,5% goud aangevuld met zilver en koper. Men legeert metalen om de eigenschappen te verbeteren. In het geval van goud kan dit zijn, om de hardheid te verbeteren. Ook de kleur veranderd door te legeren, denk hierbij aan rood, of rosé goud. Hier zit meer koper in en daardoor is er een andere kleur ontstaan.

Pavé : is een manier van het (vast) zetten van edelstenen. Dit is een van de meest gebruikte zetvormen bij het zetten van kleine steentjes. Bij het pavé zetten worden vaak veel kleinere steentjes naast elkaar gezet waardoor het lijkt of bijvoorbeeld de ring een grote diamant is. Op welke manier je de ring ook draait de ring zal blijven schitteren. Voor het zetten van de stenen wordt gebruikt gemaakt van 4 of 6 pootjes om de steen vast te zetten, sommige van deze pootjes worden dan ook weer gebruikt om een andere steen vast te zetten. Met de huidige technieken worde bijvoorbeeld een ring getekend door middel van Cad Cam, waarbij de gaten en de poten perfect worden geplaatst en het redelijk eenvoudig is om de stenen te zetten. Echt handwerk pavé zetten wordt alleen door de beste zetters gedaan, hierbij wordt met een graveersteker het materiaal dusdanig “weggesneden” en gestoken waardoor er pootjes worden gevormd die de stenen perfect vast zetten. Het steken zorgt ervoor dat je mooie strakke lijnen krijgt waardoor een zetting echt perfect tot zijn recht komt.

PVD : is de afkorting van Physical Vapour Deposition.

Radiant slijpsel : een radiant slijpvorm is vierkant of rechthoekig met afgeslepen hoeken. Ze combineert de elegante strakke lijnen van de rechthoekige emerald slijpvorm met de fonkelende schittering van de ronde briljant. De 70 facetten van de radiant maximaliseren het effect van kleurbreking in de steen. Deze slijpvorm vereist dat er meer gewicht gaat naar het onderste gedeelte van de diamant om een optimale schittering te bekomen. 

Rhodineren : is het electrolytisch aanbrengen van een dun laagje rhodium, een edelmetaal uit de platinagroep. Er zijn 2 toepassingen, het tegengaan van het zwart worden van zilver of het extra wit maken van witgoud, of zilver.

Scheen : de onderkant van een ring.

Smeden : het vervormen van metaal door er met een hamer op te slaan/smeden, meestal op een aambeeld.

Spang : een halssieraad of armband dat uit uit één stuk metaal gemaakt is.

Spirit Sun slijpsel : dit is een ronde slijpvorm met aan de boven en onderkant langwerpige facetten. De schittering van deze slijpvorm is heel anders dan het briljant slijpsel.

Threated: behandelen van een edelsteen door middel van hitte om de kleur te verbeteren.