Andere edelstenen

Edelstenen

De geschiedenis van edelstenen gaat terug naar het begin van de mensheid. Vanaf het allereerste begin vielen deze schatten op door vorm, kleur en glans. Al snel ontstond de behoefte zich te tooien met deze uitzonderlijke geschenken van de natuur. In eerste instantie werden edelstenen als amulet gedragen ter bescherming van boze machten of om er juist bovennatuurlijke krachten aan te ontlenen.

Wat zijn edelstenen

Edelstenen zijn natuurlijke mineralen. Op aarde zijn tot nu toe ruim 3.000 verschillende mineralen geïdentificeerd. Alleen die mineralen die zich kenmerken door schoonheid duurzaamheid en zeldzaamheid mogen edelsteen genoemd worden. De meest zeldzame, dus kostbare mineralen zijn diamant, robijn, saffier en smaragd.

 

Robijn

De robijn staat in Oosterse culturen bekend als "bloeddruppels uit het hart van moeder aarde". De prachtige intens rode kleur van de zeldzame robijnen uit Birma wordt "duivenbloed" genoemd. Het mineraal robijn behoort tot de korundgroep. Alle rode korunden worden robijn genoemd en vele andere kleurscharkeringen staan bekend als saffieren. Van robijn wordt beweerd dat het de drager moed, waardigheid en goddelijke macht schenkt. Belangrijke vindplaatsen van robijn liggen o.a. in Thailand, Vietnam, Sri Lanka en Cambodja.

Saffier

Saffier is per definitie blauw van kleur. De mooiste kleur van de zeldzame topkwaliteit saffieren uit Kashmir en Birma wordt omschreven als "Korenbloemblauw". De andere kleuren zoals bijvoorbeeld geel, paars, groen en oranje worden vaak ten onrechte als saffier aangeduid. Juister is het om hier te spreken van: gele korund" in plaats van "gele saffier". Net als de robijn dankt de saffier zijn kleuren aan kleine onzuiverheden. Het betoverend licht van saffier wekt een indruk van zuiverheid waardoor deze steen al vroeg in de geschiedenis een religieuze betekenis kreeg. De saffier is het symbool voor macht, eerlijkheid en trouw. Vindplaatsen zijn Sri Lanka, Thailand, Cambodja en Australië.

Smaragd

De kleur van de mooiste kwaliteit smaragden uit Colombia is zuiver, helder groen. Maar smaragd is er ook in de ondoorgrondelijke tint van de zeebodem. Naar oude overleveringen worden aan de smaragd de voldoende eigenschappen toegekend: geeft de drager gelukzaligheid en de kracht om de zonde der verleiding te weerstaan. Naast Colombia wordt smaragd gevonden in Brazilië, Afrika, Rusland en India.