Armbanden

Bij armbanden is de pasvorm en de maat net zo belangrijk als bij ringen De pols is een gewricht die van vorm veranderd als je beweegt. Het dus van belang dat de armband goed van maat is, vooral bij armbanden met een motief. Is die te groot dan draait die rond en is die te klein dan kan je je pols niet meer bewegen.

 

De hiernaast afgebeelde armband is Witgoud  14 karaat met een 0,31 crt. princess geslepen diamant.

De meeste mensen kennen het model van de slavenarmband wel. Een bolle meestal holle band, die wat ruimer om de pols mag zitten. Wij maken voornamelijk armbanden die juist net wat meer vorm hebben. Slavenbanden hebben een scharnier en een slot wat een kwetsbaar punt is in een armband. Wij smeden de banden waardoor er een soort vering ontstaat in het metaal. Meestal is er dan geen schanier nodig, wat de kans op verlies verkleint.

 

De hiernaast afgebeelde armband is Witgoud & Geelgoud 14 karaat.

Als het model eenmaal gekozen is, starten we met het metaal uit te gloeien. Hier wordt het zachter en gemakkelijker te vervormen. Hierna gaan we het metaal pletten (smeden), door middel van een hammer op het metaal slaan met een aanbeeld als ondergrond. Door het smeden ontstaat elasticiteit in het metaal. Als de basis van de band klaar is, kan de klant komen passen. Mocht de vorm nog niet helemaal goed zijn dan kan dat meestal redelijk eenvoudig aangepast worden.

 

De hiernaast afgebeelde "tennis" armband is Witgoud & Geelgoud 14 karaat.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een meer flexibele band te maken met schakels. Dit is vaak een repeterende vorm. De meeste schakelarmbanden worden met speciale machines gemaakt met steeds exact dezelfde schakels te kunnen maken. Je kan ook eenvoudig hele kleine verfijnde schakels maken.

Als het iets minder verfijnd mag zijn, dan kunnen we natuurlijk ook iets met de hand maken, zolang we maar voor ogen houden dat het goed scharnierend is. 

 

De hiernaast afgebeelde "tennis" armband is Geelgoud 14 karaat.

 

 Wilt u weten hoe een armband gemaakt wordt? Klik hier!