De 4 kenmerken van diamant

De 4 kenmerken van diamant

Waar moet ik op letten bij het kopen van een diamant ? Voor het bepalen van de waarde van een diamant zijn er 4 faktoren die van belang zijn. Deze faktoren worden ook vaak de 4 C's genoemd. Het is voor een klant een zeer ondoorzichtig geheel. Het belangrijkste is dat u uw aankopen bij een gerenomeerd bedrijf doet. Als u een sieraad koopt met een diamant kunt u er altijd een certificaat bij vragen. Let er wel op dat de verzekering vaak 1 maal in de 3 jaar een herwaardering van het sieraad en stenen wil hebben, zodat ze niet voor grote prijsveranderingen komen te staan.

 

Kleur ( Color )

De kleur van een steen kunnen erg uiteenlopen. De meeste bekende is wit, maar er zijn diamanten in alle kleuren van het spectrum. Lang niet alle kleuren ziijn bekend bij de consument. Er zijn stenen in de kleuren : zwart, blauw, groen, roze enz . In de toekomst zullen gekleurde diamanten steeds bekender worden. Rob Sipkes Edelsmid heeft tegenwoordig een paar gekleurde diamanten in huis. Komt u gerust deze stenen eens bekijken.

Voor de kleur heeft men een gradatie ontwikkeld. Deze gradatie is internationaal. Op een certificaat zult deze gradaties ook aan treffen. Er zijn er 2 in omloop

Zuiverheid ( Clarity )

Voor de zuiverheid heeft men ook gradaties opgesteld. Deze gradaties worden beoordeeld door een vakman met een loupe van 10x vergroting. De schaal verdeling gaat van Loupe zuiver dat wil zeggen helemaal geen oneffenheden in de steen tot Piquee. Bij de laatste zijn de vlekken en oneffenheden duidelijk met hel blote oog te zien.

Loupe Zuiver, geen oneffenheden in de steen te vinden. Ook hier beoordeeld een vakman de zuiverheid van een steen met een loupe met 10x vergroting. Het verschil met de bovenste en onderste gradatie is duidelijk zichtbaar. In de laagste zie je met het blote oog zwarte vlekken in de steen.

Slijpvorm ( Cut )

Een steen moet goed geslepen zijn, dit is van groot belang voor de aantrekkelijkheid van een steen. Indien een steen niet goed geslepen is dan gaat er 100 % licht de steen in , indien goed geslepen moet er 99,9% licht weer uitkomen en heeft de steen een hoge reflexie. Als dit niet het geval is en de steen uit verhouding is, zoals bijvoorbeeld een te grote punt aan de onderzijde, dan gaat een deel van het licht aan de zijkant van de steen naar buiten en komt dus niet 99,9% van het licht er weer uit, maar bijvoorbeeld 60%. Als u zo'n steen bekijkt door een loupe met 10x vergroting dan kunt u zelf zien dat zo'n steen niet zo fonkelt. Vanzelfsprekend is deze steen lang niet zo kostbaar als een goed geslepen steen.

De Stenen zijn in verschillende slijpvormen verkrijgbaar. De briljant vorm is de meeste bekende en heeft ook de hoogste reflectie.

Karaatgewicht ( Carat )

Het gewicht van stenen wordt weergegeven in karaat. Een karaat is onderverdeeld in 100 puntjes, net zo als een kilo in 1000 gram. Bij veel mensen is het niet helemaal duidelijk wat het verschil is tussen de het karaat van stenen en het karaat van goud.

1 karaat is precies 0.2 gram, dus 5 karaat is 1 gram Bij steen geeft het dus het gewicht aan dus 14 karaat is dus een steen van 1400 puntjes.

Bij goud geeft het de zuiverheid aan bijvoorbeeld 14 karaat dat wil zeggen 585/000. Dus van de 1000 delen van van de stof zijn er 585 delen goud en 415 delen toegevoegd.