Goud

De glans van goud

Goud is al eeuwenlang een bron van inspiratie. Dit zachte edelmetaal kent een aantal eigenschappen dat het tot de "Koning der Metalen" maakt. Goud behoudt zijn glans, is veelzijdig smeedbaar, pletbaar en is duurzaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de mens zich al duizenden jaren van goud bedient en er zich graag door laat inspireren. 

Goud legendes

De zeldzaamheid en schoonheid van goud hebben tot vele magische verhalen geleid. Zo werd van de legendarische Koning Midas van Griekenland beweerd dat hij de kracht had om alles wat hij aanraakte, in goud te veranderen. Van de Inca's in Zuid-Amerika is bekend dat zij een ware hartstocht voor goud hadden. Zij zagen goud als "tranen van de zon" en hadden de gewoonte hun overledenenen te begraven met gouden maskers op en van top tot teen bedekt met goudpoeder. Hun land werd bekend als het "El Dorado" ofwel het "Gouden Land". Een begrip dat nu nog wordt gebruikt voor een land van onmetelijke rijkdom en invloed. 

Wat is goud

Goud is zacht, helder, geel, natuurlijk materiaal dat miljoenen jaren geleden onder enorme druk is ontstaan in de dieper gelegen lagen van de aardkorst. Hoewel goud voor het eerst werd ontdekt in rivierbeddingen in Azië en Afrika wordt goud vandaag de dag voornamelijk verkregen via ondergrondse mijnwinning. Een intensief en moeilijk proces. Op een diepte van 3.000 meter moet gemiddeld 3 ton erts gedolven en verwerkt worden om 1 ons goud te winnen. Goud is zeldzaam, ook omdat het sinds de 6e eeuw na Christus heeft gediend als betaalmiddel. Pas na de eerste Wereldoorlog, toen er bijna geen goudvoorraad meer was, verloor het goud als betaalmiddel zij functie. 

De kwaliteit van goud

Puur goud is van nature te zacht om tot een sieraad te verwerken. Ter verharding wordt goud dan ook gemengd met bijmetalen als zilver, nikkel, palladium en koper; zo ontstaan de zogenaamde goudlegeringen. De hoeveelheid puur goud die aanwezig is in een sieraad wordt uitgedrukt in karaat. Het woord karaat komt van het Griekse woord "keration", wat vrucht van de Johannesbroodboom betekent. Deze zaadjes die wonderbaarlijk gelijk in gewicht waren, werden vroeger gebruikt als gewichten voor weegschalen. Puur goud is 24 karaats. Een ring van 18 karaats goud bijvoorbeeld, is een ring die voor driekwart (18/24e) uit goud bestaat. De "rest" is dan meestal zilver of koper. Aan deze bijmetalen ontleent goud ook haar verschillende kleurnuances. Roodgoud ontstaat door toevoeging van koper en witgoud door het gebruik van grotere hoeveelheden zilver, zink, nikkel of palladium.

Keurtekens als waarborg

Al meer dan 6 eeuwen worden er op gouden, zilveren en platina voorwerpen keurtekens afgeslagen. Daarmee is dit een van de oudste vormen van consumentenbescherming. Zelfs een wettelijke bescherming, want de Waarborgwet 1986 garandeert dat een voorwerp met, volgens de wet vastgestelde keurtekens, het juiste gehalte aan platina, goud of zilver bevat. Ieder gouden voorwerp dat in Nederland verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een geldig keurteken. Op grond van de Waarborgwet kennen we in Nederland 4 geaccepteerde goudlegeringen.

1. 14 karaat ( 585/1000 )
2. 18 karaat ( 750/1000 )
3. 20 karaat ( 833/1000 )
4. 22 karaat ( 916/1000 )

Alle andere legeringen mogen geen goud worden genoemd.

Voor meer informatie : De Waarborg

Goud: symbool van eeuwigheid

Goud symboliseerd traditiegetrouw de band tussen twee mensen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat goud sinds de 2e eeuw na Christus in trouwringen worden verwerkt. In 1554 zorgde de Engelse Koningin Mary Tudor ervoor dat de gladde gouden trouwringen in de mode kwam door deze te keizen als haar trouwring. Hoewel de gouden verlovings- en trouwring qua uiterlijk in de loop der tijd de nodige veranderingen heeft ondergaan, symboliseerd hij vandaag de dag nog steeds die blijvende liefde voor elkaar. Goud is liefde, goud is puur, goud is eeuwig.