Onderhoud van sieraden

Sieraden zijn er om gedragen te worden. Alleen dan onderstrepen ze de persoonlijke stijl en smaak van de draagster en gaan ze leven. In het dragen verliezen sommige sieraden iets van hun schittering, terwijl andere er juist van gaan glanzen. Ringen en armbanden zijn bijvoorbeeld krasgevoeliger dan colliers en broches. Sieraden hebben zorg nodig om schoon en mooi te blijven. Eenvoudige handelingen die een sieraad weer als nieuw laten schitteren.

Goud en Zilver

Gouden sieraden blijven mooi als ze af en toe in een zeepsopje (bijvoorbeeld van groene zeep) gaan. Borstel het sieraad hierin voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel. Spoel het sieraad daarna af met lauw water en droog het met een flanellen doek.

Zilveren sieraden kunnen op dezelfde manier worden behandeld als gouden sieraden. Zilver kan, door zwavelverbindingen - makkelijk zwart worden. Vermijd zwavelhoudende substanties en chloor.

Diamant

Diamanten sieraden kunnen dof worden door huidvet, zeep, boter of olie. Ze verliezen zo hun glans, terwijl juist die schittering, dat oneindige spel van licht, diamant zo onweerstaanbaar maakt. Daarom moet een diamant gemiddeld een keer per maand worden gereinigd. Het reinigen kan op een aantal manieren. Maak in een kommetje een warm sopje met zacht, vloeibaar afwasmiddel. Borstel de diamant hierin voorzichtig schoon met een tandenborstel. Leg hem daarna in een zeef en spoel hem onder warm, stromend water af. Dep hem tot slot droog met een zachte, niet pluizende doek.

Een ander huishoudmiddeltje om een diamant weer te laten schitteren is een mengel van ammoniak en water. Maak een oplossing van gelijke hoeveelheden koud water en ammoniak. Leg de diamant hierin en laat hem een half uur weken. Haal het sieraad er dan uit en klop voorzichtig met een borsteltje zacht op en laat de diamant, zonder na te spoelen, op een stuk papaier drogen.

Andere edelstenen

Sieraden met edel- en kleurstenen zijn gevoelig voor verschillende soorten zeep en parfums. Ook te fel zonlicht kan een nadelig effect hebben op sommige kleurstenen. Kleurstenen knappen zichtbaar op van een lauw zeepsopje. Borstel de sieraden hierin voorzichtig schoon, spoel ze af en droog ze met een zachte, niet pluizende doek.

Parels

Het organische materiaal dat de verschillende laagjes parelmoer bij elkaar houdt kan uitdrogen, daarom is elke vorm van warmte voor langere tijd funest voor de glans en kleur van de parel. Ook wordt het aangetast door zuren in allerlei chemicaliën, zoals huishoudelijke zepen, schoonmaakmiddelen, cosmetica en transpiratie- en huidzuren. Het lichaam produceert transpiratie, zelfs als de huid droog is, en dit bevat een paar lichte zuren die langzaam het parelmoer aantasten. Met parels zwemmen in een zwembad moet vermeden worden, evenals langdurig zonnebaden. Pareljuwelen moeten als laatste worden omgedaan, na baden, gebruik van hairspray en cosmetica.

Colliers moeten minstens een paar keer per jaar gedragen worden. Als een collier gedragen is kan het met een vochtige doek worden afgedaan voordat het wordt opgeborgen. Schoonvegen met alcohol verwijdert vet en vuil. Als parels regelmatig gedragen worden is het raadzaam ze een of twee keer per jaar schoon te maken door ze voor een 20 minuten in handwarm water met zachte zeep te weken. Daarna moeten ze minimaal 24 uur drogen. Het wordt aangeraden een collier eens per jaar te laten schoonmaken en nakijken door de juwelier of goudsmid. Bij zeer regelmatig dragen is het voor de veiligheid aan te bevelen een collier elk jaar opnieuw te laten knopen.

Parels mogen nooit samen met andere juwelen worden opgeborgen ! Alhoewel parels mechanisch sterk en taai zijn, ze kunnen gemakkelijk krassen !!

De volgende regels gelden :

        Niet in de afwas, bad of douche

        Niet dragen bij transpirerende arbeid of inspanning

        Niet in aanraking laten komen met cosmetica, parfum of haarspray

        Vanwege het zachte oppervlak niet in aanraking laten komen met andere juwelen

        Na het dragen schoonmaken met een zachte doek

        Eén maal per jaar laten nakijken en opnieuw knopen

        Regelmatig dragen voorkomt uitdrogen

Handige tips !

        Draag geen sieraden bij huishoudelijke of ruw werk en bij het sporten. Sieraden kunnen beschadigen door bepaalde schoonmaakmiddelen (chloor/zout) en door hard stoten. Daarnaast bestaat de kans de sieraden te verliezen.

        Stel uw sieraden niet bloot aan te fel zonlicht. Parels en kleurstenen kunnen daardoor verkleuren.

        Make-up, haarlak en parfums bevatten stoffen die, als ze in aanraking komen met de goudlegeringen, vlekken kunnen veroorzaken op huid en kleding. Het is het beste om sieraden pas op het allerlaatst om te doen.

        Laat uw sieraden tenminste een keer per jaar door een edelsmid of juwelier nakijken. Hij controleert het sieraad op losse zettingen en tekenen van slijtage. Meestal krijgt het sieraad dan gelijk een professionele schoonmaakbeurt.