Zilver

In de ban van zilver

De mens is al eeuwen onder de indruk van zilver. In oude geschriften van de Israëlieten, Grieken en Romeinen vinden we als zijn geschiedenis. Het zilver waar toen over gesproken werd, was in die tijd door de ingewikkelde zuiveringsmethoden veel meer waard dan goud.

Zilver legendes

Zilver heeft oorlogen ontketend, mensen van hof en haard geschieden, armen rijk gemaakt, vrouwen gesierd, kunstenaars geïnspireerd en als betaaldmiddel gediend. Zilverbezit was vroeger veelal het "bloedige produkt" van de overwinning in een oorlog, van plundering of onderdrukking , dan dat het verkregen was dankzij hard werken. In de 14e eeuw zijn tonnen zilver de smeltoven ingegaan om buitenlandse oorlogen te financieren. Zonnekoning Lodewijk XIV liet zijn prachtig bewerkte zilveren meubels en andere gebruiksvoorwerpen smelten om de Spaanse Successie-oorlog te betalen. Ook gaf hij de adel het bevel al hun goud en zilver te laten smelten, met als gevolg dat vandaag de dag de zilveren voorwerpen uit die periode zeer zeldzaam zijn.

Wat is zilver

Zilver, is net als goud, een edelmetaal. De groep edelmetalen bestaat uit 8 elementen, te weten zilver, goud en de platina-metalen. Zilver is een edelmetaal dankzij de bijzondere eigenschap die het heeft. Zilver heeft een zuivere, witte kleur, het roest niet waardoor het duurzaam is en tot slot is zilver makkelijk te bewerken omdat het een zacht metaal is. In tegenstelling tot goud wordt zilver zelden in zuivere toestand in de natuur gevonden. Meestal wordt zilver in verbinding met niet-edele metalen als lood en koper gedolven. Dit mengsel wordt bewerkt om het zuivere zilver te scheiden van andere metalen. Veel zilver wordt dan ook gewonnen in loodmijnen. De vindplaatsen van zilver zijn de lijk Canada/VS/Zuid-America en Austratië.

De kwaliteit van zilver

Puur zilver is van nature te zacht om tot een sieraad of gebruiksvoorwerp te verwerken. Het zou te snel slijten of verbuigen waardoor het onbruikbaar wordt. Daarom wordt ook zilver samengesmolten met andere metalen, meestal met koper. Er ontstaan dan een legering, waarbij de hoeveelheid puur zilver in zo'n legering het zilvergehalte bepaald. Dit zilvergehalte wordt in duizendsten aangegeven.

Keurtekens als waarborg

Al meer dan 6 eeuwen worden er op gouden, zilveren en platina voorwerpen keurtekens afgeslagen. Daarmee is dit een van de oudste vormen van consumentenbescherming. Zelfs een wettelijke bescherming, want de Waarborgwet 1986 garandeert dat een voorwerp met, volgens de wet vastgestelde keurtekens, het juiste gehalte aan platina, goud of zilver bevat. Ieder zilveren voorwerp dat in Nederland verhandeld wordt, moet voorzien zijn van een geldig keurteken. Op grond van de Waarborgwet kennen we in Nederland 3 geaccepteerde zilverlegeringen.

1. 1e gehalte zilver ( 925/1000 )
2. 2e gehalte zilver ( 835/1000 )
3. 3e gehalte zilver ( 800/1000 )

 

Zilver in de mode

Zilver is lichter en harder en mede daarom leent het zich uitstekend voor de verwerking tot gebruiksvoorwerpen. Drinkbekers en tafelbestek zijn om die reden meestal van zilver gemaakt en in sommige gevallen daarna verguld. Zilver is lange tijd het favoriete materiaal voor sieraden geweest in kringen van interlectuelen en trendsetters. De reden hiervan was dat het traditionele materiaal goud, te duur was voor jonge, startende edelsmeden. Zilver leent zich uitstekend voor expirimenteren en het materiaal is prijsvriendelijk waardoor ook grotere sieraden en gebruiksvoorwerpen betaalbaar blijven. Er is de laatste tijd weer een toenemende aandacht voor witte metalen. Zilver, maar ook platina en palladium winnen terrein omdat ze passen in de geest van onze tijd waarin zich in sneltreinvaart tal van high-tech ontwikkelingen voordoen.